Je bent jong en je wil wat | De Antwerpse Moenia Ladhib (23) opent een duurzame webshop

Minder plastic kopen en minder afval produceren? Goed idee, vond Moenia, tot ze besefte dat ze de producten op haar verlanglijstje niet in België en zeker niet allemaal in één winkel kon terugvinden. De shampoobar had ze misschien nog niet bemachtigd, maar het idee voor een eigen onderneming was geboren. Een jaar later combineert Moenia haar onderneming met haar studie KMO-management. “Mijn drive voor dit project is immens, anders zou ik het niet volhouden.”

Moenia Ladhib

Bij aankomst in de koffiebar tref ik Moenia bellend aan, haar laptop staat geopend op tafel. Mijn beeld van een ondernemende, jonge vrouw is bij deze bevestigd. Het telefoongesprek gaat blijkbaar over de webshop. “Mijn doel was om de webshop op 28 november te openen, maar dat zal net niet lukken”, vertelt Moenia. “Het is enorm druk en ik heb zo veel werk, ook voor mijn opleiding.” Deze vaststelling zal ze nog een paar keer herhalen tijdens haar gesprek. De fonkeling in haar ogen verdwijnt echter geen seconde. Na maandenlange research, tientallen meetings met mogelijke leveranciers en een crowdfunding, is het bijna zover: vanaf donderdag kan iedereen bestellingen plaatsen bij ‘dé plasticvrije webshop voor een easy eco-start’. Moenia’s interesse in duurzaamheid was er al langer maar het activisme begon zo’n twee jaar geleden op vakantie in Tunesië, het geboorteland van haar papa. Dat ze haar voet op het strand openhaalde aan een hard stuk plastic, was de druppel die de emmer deed overlopen. Ze ergerde zich aan het gebrek aan afvalbeleid en besloot veel te lezen en documentaires te bekijken over afval en plastic. “Mijn eerste stap was de aankoop van een drinkbus, maar ik wou ook eens een shampoobar proberen. Anderhalf jaar geleden was een shampoobar kopen via een Belgische webshop niet evident. De uitstoot van een verzending vanuit Nederland of het VK hief voor mij ook het duurzaam aspect op.”

Wanneer ben je dan op het idee gekomen om een eigen webshop op te starten?

“De eerste kladversie van de webshop ontstond tijdens het studeren voor het vak ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen’ van mijn studie KMO-management aan de Karel de Grote Hogeschool. Wat ik leerde, bracht me op ideeën. Die ideeën in combinatie met frustraties, mondden uit in het idee om pakketjes aan te bieden met duurzame gebruiksvoorwerpen. Het idee was niet gloednieuw, maar er was zeker nog plaats op de Belgische markt. Ik liep ’s avonds laat de trap af met mijn kladpapiertje om het aan mama te tonen. Mijn mama is een echte self-made woman en mijn grootste voorbeeld. Dat zij mijn idee interessant vond, was de enige bevestiging die ik nodig had. Ik schreef me ongeveer een jaar geleden in voor de wedstrijd  ‘Startup@campus’. Sindsdien zijn het idee en de passie niet meer gestopt met groeien.”

Hoe bevalt de combinatie van Ecossentials met je studie en een sociaal leven?

“Ik zou willen zeggen dat ik een heel duidelijke, mooie planning heb, maar dat is helaas niet het geval. Ik heb wel voor alles een takenlijstje. Ik ga in de mate van het mogelijke naar de les en zorg dat mijn groepswerken en opdrachten in orde zijn. Tussendoor werk ik de takenlijst voor de webshop af. Voor nu is dat oké maar zo mag het geen acht maanden meer doorgaan. Ik krijg gelukkig veel steun van de hogeschool en de docenten.”

Had je zelf gedacht dat het je leven zo zou beïnvloeden?

“Toen ik er in mei/juni officieel aan begon, wist ik dat het veel wel zou zijn maar ik denk dat je dat altijd toch nog een beetje onderschat. Er komt zoveel bij kijken. Ik doe veel meetings en ik probeer met de leveranciers af te spreken. Ik behandel Ecossentials alsof het mijn voltijdse job is. Ik werk iedere avond tot 1u. Na de lancering van de webshop hoop ik een routine uit te bouwen met sociale media, marketing en bestellingen afhandelen. Maar ik vind het wel heel leuk hoor. Anders was ik er al mee gestopt. Op evenementen van SINC – een initiatief om Antwerpse studenten te stimuleren in hun ondernemerschap – is iedereen altijd zo gedreven en gemotiveerd. Dat is het belangrijkste: vanaf dat de drive wegvalt, moet je ermee stoppen.”

Wat vinden jouw vrienden en familie van je plasticvrije webshop?

“Ik krijg heel veel steun van mijn omgeving. Ze zien wel dat ik mijn passies – economie en ondernemen – kan combineren, maar ik denk dat ze het hogere doel minder inzien dan ik. Hier geld mee verdienen zou leuk zijn, maar dat is niet mijn eerste doel. Het is fantastisch als er mensen op een marktje naar mij komen en zeggen dat ze niet wisten dat een bepaald product bestond of dat ze het al heel lang zochten. Dát is waarvoor ik het doe, dáárom ben ik hiermee begonnen want dat probleem had ik ook. Mijn vrienden vertellen mij ook hoe blij ze zijn om mij terug zoveel te zien lachen. Dat is een tijdje anders geweest. Ik heb chronische pijn en door deze fysieke aandoening heb ik ook mentaal heel diep gezeten. Dat was nog vóór het idee voor mijn onderneming ontstond. Druk bezig zijn is het beste middel tegen mijn chronische pijn. Ecossentials is de ideale afleiding en bezorgt me telkens nieuwe energie.”

Ben je ook op andere vlakken bezig met duurzaamheid?

“Mijn Zalandoverslaving heb ik intussen overwonnen. Ik keek ook een aantal documentaires over de mode-industrie. Vooral The True Cost is een aanrader. Hier in Antwerpen zijn veel toffe vintage en tweedehandswinkels, maar vroeger stond ik daar helemaal niet bij stil. Nu denk ik meer na over wat ik koop.  Sinds een half jaar eet ik ook vegetarisch. Er zullen altijd mensen zijn die zeggen dat alleen veganistisch eten een verschil zal maken, maar ik kijk vooral naar wat haalbaar is voor mij persoonlijk. Mijn filosofie is dat alle beetjes helpen om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatopwarming.”

Wat mogen we verwachten van Ecossentials?

“Oorspronkelijk was het de bedoeling om enkel pakketjes aan te bieden, maar de artikelen zullen toch ook apart verkrijgbaar zijn. Dat is laagdrempeliger. Klanten zullen zich ook kunnen abonneren om om de zoveel tijd bijvoorbeeld een tandenborstel of een pakketje te ontvangen. Soms ben ik wel bang dat mensen mij gaan afrekenen op de producten die in China gemaakt zijn. Geloof me, ik heb van alle bedrijven alle certificaten opgevraagd en achter iedere keuze zit een logica. Voor mij zijn deze producten de meest duurzame en ethische opties. Klanten zullen ook producten van lokale bedrijven kunnen kopen. Die shampoobars waar ik zo naar zocht anderhalf jaar geleden? Die koop ik aan bij een Antwerps koppel die deze hier zelf produceert. Ik ga trouwens ook zelfgemaakte producten aanbieden zoals zakken van organisch katoen die gemaakt worden in een beschutte werkplaats.”

Tot slot, wat zijn de producten die je zelf altijd bij je hebt?

“Mijn drinkbus, Stojo-koffiebeker, minstens één bamboe rietje en de deodorant.”

Stefanie Tuerlinckx

Volg Ecossentials op Instagram en Facebook en blijf up to date over de webshop!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s