“Eunice wordt premier en ik minister van onderwijs. Dromen mag, hé”

Terwijl hun leeftijdsgenoten overgaan tot burgerlijke ongehoorzaamheid of geen interesse tonen in politiek, zetten Eunice en Lore zich in als jonge politica’s. De gedrevenheid en de kracht om hun engagement te combineren met hun studies, vinden ze in hun passie én bij elkaar. Ze zijn elkaars “beste vriendinnen in de politiek”.  

Foto: Lore Baeten

De voorbije weken ging de partij van Eunice en Lore, CD&V, op zoek naar een nieuwe voorzitter. Beiden stonden openlijk achter Sammy Mahdi, ‘hun’ jongerenvoorzitter die het met 47% van de stemmen net niet haalde van Joachim Coens. De roep om verjonging en vernieuwing was nochtans groot. Volgens Eunice is Mahdi de perfecte persoon om de partij te redden na de teleurstellende verkiezingsresultaten. “Dat wil niet zeggen dat we Joachim geen goede voorzitter vinden. De combinatie met Sammy als voorzitter van Jong CD&V is heel sterk. Hoe dan ook kan de partij niet meer om hem heen na zijn sterke campagne”, voegt Lore toe. Verjonging van de partij en van politiek hangt tenslotte niet af van een jonge voorzitter, ook geëngageerde jongeren als Lore en Eunice kunnen hun steentje bijdragen. “Verjonging is een evidentie, dat hoort bij vertegenwoordiging. En ik zeg altijd dat jij misschien niet geïnteresseerd bent in politiek, maar politiek is wel geïnteresseerd in jou. Ik wil meedenken vanuit een soort rechtvaardigheidsgevoel. Alleen door er middenin te gaan staan, kun je iets veranderen”, vindt Lore.

Jullie combineren politiek met een opleiding. Dan hebben jullie vast gouden tips voor time management, toch?

Eunice: “Mijn agenda staat inderdaad vol, maar wel vol met dingen die ik leuk vind. Overdag volg ik lessen over politiek, ’s avonds ga ik naar een vergadering en in het weekend naar een congres. Politiek geeft mij energie.”

Lore: “Ik beschouw mijn opleiding als een nine-to-five job. ‘s Avonds houd ik me dan bezig met politiek. Ik heb bijvoorbeeld zeventien vergaderingen per maand. Ik heb het al heel vaak moeilijk gehad op de trein van Gent naar Sint-Niklaas door vermoeidheid en honger. Eens ik in de commissie zit, ben ik dat helemaal vergeten. Een avondje in de zetel met een glas wijn is ook leuk, maar ik maak liever van mijn oren op de oppositiebank (lacht).”

Hoe gaat jullie omgeving om met jullie politiek engagement?

Eunice: “Mijn broers zijn heel trots. Als ze het me niet zelf zeggen, hoor ik het wel van anderen. Mijn ouders hebben elk een andere manier om te tonen dat ze fier zijn op wat ik doe. Mijn mama vertelt het me iedere dag. Mijn papa zal het niet zo uiten, maar ik denk dat hij uiteindelijk meer campagne voor mij heeft gevoerd dan ikzelf. Die inzet zegt genoeg. Door zo’n engagement aan te gaan, besef je ook wie echte vrienden zijn, wie het je gunt en wie doet alsof. Er zijn mensen met wie ik geen contact meer heb. Dat is niet alleen zo bij politiek, dat is altijd zo als je voor ambities toont. Is dat jammer? Nee, ik heb een leuke tijd gehad met hen, maar nu heb ik vrienden nodig die mij steunen.”

Lore: “Politiek is veeleisend en het is niet altijd gemakkelijk om ‘de broer of neef van’ te zijn. Ik ben gewoon dankbaar voor de mensen rond mij. Als het erop aankomt, steunen ze mij. Ik heb ook wat gedatet maar dat is niet evident. Een lief en vrienden vinden die je steunen in die ambities is niet gemakkelijk, maar het kan wel.”

Jij bent zelf ook ‘(klein)dochter van’. Je hebt politiek met de paplepel meegekregen.

Lore: “Er wordt heel vaak negatief gekeken naar familiebanden in de politiek. Bij mij valt het niet op omdat ik de achternaam van mijn oma of mama niet heb. Ik heb van hen vooral de liefde meegekregen: de liefde voor de stad, de provincie, de inwoners en voor elkaar. Het schept een extra band met mijn grootouders. Het mooiste is dat zij zo fier zijn.”

Eunice: “In Congo zou ik ook ‘de kleindochter van’ zijn, in België ben ik dat niet. Mijn opa’s waren bekende Congolese politici en werden vermoord door het corrupte regime. Door aan politiek te doen, schep ik een band met mijn opa’s, ook al heb ik hen nooit gekend. Ze hebben mij nooit kunnen vasthouden. Ik ben ook heel gelovig dus ik geloof dat ze naar mij kijken vanuit de hemel en dat ze heel trots zijn.”

“Door aan politiek te doen, schep ik een band met mijn opa’s, ook al heb ik hen nooit gekend.”

Eunice

Eunice, Lore noemde jou haar “beste vriendin in de politiek”. Vertel eens wat jullie voor elkaar betekenen.

Eunice: “Ik ben dagelijks dankbaar dat ik Lore kan bellen wanneer ik ergens mee zit. We maken quasi hetzelfde mee en voelen hetzelfde. We zijn allebei jong, student en feminist. We vinden dus veel kracht bij elkaar. Iemand hebben die je zo goed begrijpt, is niet te onderschatten.”

Lore: “Mensen denken vaak aan politiek als een harde stiel waarin je geen echte vrienden hebt en waarin je niemand kunt vertrouwen, maar dat is niet waar. Als je geen vriendschap, liefde en passie hebt in het leven, wat is dan de zin? De zin van het leven is voor mij dat je mensen hebt die je graag zien en je steunen én dat je iets doet dat waarde heeft.”

Eunice: “Op ideologisch vlak botst het trouwens nooit.”

Lore: “We leren veel van elkaar en vullen elkaar aan. We zeggen vaak dat Eunice later premier wordt en ik minister van onderwijs. Dromen mag, hé.”

Wat zijn jullie persoonlijke strijdpunten?

Eunice:  “Ik wil een aanspreekpunt zijn voor de jongeren in Halle. Er leeft veel bij de jongeren maar ze weten niet wie ze moeten aanspreken of waar ze moeten zoeken. Daarnaast wil ik een voorbeeld zijn voor jonge zwarte meisjes. Op televisie en op politiek niveau had ik niemand om mij mee te identificeren. Nu zie ik hoe trots mijn nichtjes op mij zijn. Ik neem de verantwoordelijkheid op mij om als tante en als zwarte vrouw een voorbeeldfiguur te zijn. Racisme bestaat en is er nog dagelijks. Ik voel me verantwoordelijk om daar keihard tegen te strijden. Ik zal dus ook ieder jaar opnieuw de discussie over zwarte piet aangaan. Mensen  bedanken mij daarvoor trouwens, omdat hun standpunt op die manier erkend wordt.”

Lore: “Wanneer je iets deelt, schrijft of tweet, komt dat ofwel als een boemerang terug in je gezicht ofwel plant je een zaadje dat tot iets mooi kan groeien. Je stem is je belangrijkste instrument. Mensen vragen mij bijvoorbeeld hoe ik zo open over seksueel misbruik kan praten en of dat niet zwaar is als slachtoffer. Maar als ik het niet doe, wie dan wel? Als ik al één iemand kan helpen door te vertellen dat ik het moeilijk heb en er nog verdriet om heb, is dat al fantastisch. Een dame van zeventig jaar vertelde mij dat ze zestig jaar geleden ook verkracht werd. Door een jonge vrouw als ik erover te horen praten, gaat zij nu ook naar een psycholoog. Daar doe ik het voor.” 

Eunice: “Op aanraden van Lore schreef ik een opiniestuk over hoe het is om aan politiek te doen in het land dat mijn land van afkomst gekoloniseerd heeft. Dat ik door te spreken en schrijven iets kan bewegen bij mensen en in hun opinie, is geweldig. Ik vind het problematisch dat sommigen niet openstaan voor andere meningen en halsstarrig vasthouden aan hun eigen opvattingen.”

“Mensen vragen mij hoe ik zo open over seksueel misbruik kan praten. Maar als ik het niet doe, wie dan wel?”

Lore

Lore, jij hebt die ervaring met seksueel misbruik omgezet in een voorstel in de gemeenteraad.

Lore: “De stigmatisering als one issue woman wil ik vermijden, maar op een gegeven moment word je geconfronteerd met de realiteit, met cijfers en de actualiteit. Verkracht worden is een van de meest onrechtvaardige dingen. Mij hebben ze alles afgepakt toen ik verkracht werd en pas op het moment dat ik er iets mee kon doen, heb ik die macht teruggekregen. Ik zal ook nooit iets zeggen over de verkrachter want het is mijn verhaal en het is aan mij om er iets mee te doen. Het sterkste wat je kunt doen als mens en politicus, is het toe-eigenen van hetgeen je kwetsbaar maakt. Zo besloot ik te ijveren voor een opvangcentrum in Sint-Niklaas voor slachtoffers van seksueel misbruik. Ik was teleurgesteld door de weinige reacties die ik kreeg op het voorstel. Zes maanden later werd mijn hele tussenkomst opgenomen in het meerjarenplan van ons politiekorps.”

Maar niet alles verloopt altijd even succesvol, vermoed ik?

Lore: “Mijn grootste mislukking is dat ik ooit niet deelnam aan de verkiezingen omdat ik niet in mezelf geloofde. Ik heb verkiezingen verloren, ik krijg ook ‘nee’ te horen en soms worden mijn ideeën door anderen gekaapt. Politiek heeft mij op korte tijd veel geleerd en dat is ook een overwinning. Het hoeft niet altijd een mandaat te zijn. Er is immers niemand die ooit uit de politiek is gestapt of zal stappen zonder kwetsuren.”

Eunice: “Ik was niet bij de tien verkozenen om te zetelen in het Nationaal Bureau van Jong CD&V. Dat was mijn eerste mislukking op politiek vlak, maar dat heeft niets veranderd aan mijn standpunten en mijn gedrevenheid voor de partij. In dat opzicht heb ik enerzijds gefaald, maar anderzijds ook veel geleerd.”

Lore: “Wij nemen onszelf niet zo serieus en sommigen zullen ons naïef noemen, maar je moet gewoon durven falen.”

Eunice: “Niet zo? Helemaal niet! (lacht) We werken hard, maar we blijven ook heel bescheiden. Toen ik campagne ging voeren met Koen Geens en we zelfs een binnenpretje deelden, moest ik dat meteen aan Lore vertellen. We zijn dus zeker nog star struck wanneer grote CD&V-namen onze namen kennen. Hard werken, pittig en ambitieus zijn, betekent niet dat we niet meer met onze beide voeten op de grond staan en dankbaar zijn, integendeel.”

Stefanie Tuerlinckx

Eunice Yahuma @eunice_yahuma

 • 21 jaar
 • Halle
 • Lid Bijzonder comité voor de sociale dienst in Halle
 • Voorzitter Jong CD&V Halle
 • Student Politieke wetenschappen VUB

Lore Baeten @baeten_lore

 • 24 jaar
 • Sint-Niklaas
 • Gemeenteraadslid in Sint-Niklaas
 • Zetelt in vier commissies: onderwijs, sociale zaken, jeugd en cultuur
 • Lid Nationaal Bureau Jong CD&V
 • Diploma Sociaal werk op zak
 • Student Internationale politiek UGent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s